Késvég - www.vakond.hu

Keresés
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Késvég

Fémkeresés > Lexikon
 
 
 
Figyelem! 
Ezeken a lapokon régészeti korú tárgyakat is láthatsz, a magángyűjtemények, börzék, múzeumok képanyaga segít, hogy felismerhesd az 1711 előtti tárgyakat. Amennyiben keresőzés közben, fémkereső műszerrel vagy szabad szemmel találsz hasonlót, ne mozdítsd el! Haladéktalanul értesítsd a területileg illetékes jegyzőt, vagy múzeumot!
Folyó, patakpartok szélén, középkori falvak közelében/mellett gyakori találás a pikkely alakú késvég. A régészeti szakirodalom gyakran azonosítja őket a kés fa nyelét lezáró díszítésnek, késvégnek. Mivel némelyik darab belsejében bőrfoszlány található, így a fenti állítás megkérdőjelezhető. A fémkeresősök csak pikkelynek hívják leginkább, a halpikkely alakja végett.
Ha páncél részét képezték volna, akkor valószínűleg már több darab is több darab együtt is előkerült volna, így csak feltételezhető, hogy díszítő elem, akár késvégen, akár bőrszerszámon.

A középkori késvégek között kettő nagyon divatos volt, értelemszerűen ezekből is kerül elő a legtöbb. A pikkely és lópata alakú.

Nos, úgy tűnik, hogy egyértelmű a bizonyíték a kés markolat záró lemez (késvég) szerepére. Köszönjük a képeket Numi Tarem-nek!

Ez kicsit távolabb esik a késvégtől, bár a markolat másik végén lévő zárógyűrű. réz, aranyozva.

Ha nálunk Magyarországon nem is divat, de tőlünk keletebbre bizony a piacon még gyakorta, kérésre szerelik ösze a pengét, markolatot és a szabadon választható késvéget. A képeken késvégek és markolatok.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz